28 Ιαν 2012

FAROS blogger: Μπέτσκας Blog για την Καστοριά και οχι μόνο...: "Αποφάσεις - Ανάσα" από το Ειρηνοδικείο Καστοριάς ...

FAROS blogger: Μπέτσκας Blog για την Καστοριά και οχι μόνο...: "Αποφάσεις - Ανάσα" από το Ειρηνοδικείο Καστοριάς ...

Μπέτσκας Blog για την Καστοριά και οχι μόνο...: "Αποφάσεις - Ανάσα" από το Ειρηνοδικείο Καστοριάς ...

Μπέτσκας Blog για την Καστοριά και οχι μόνο...: "Αποφάσεις - Ανάσα" από το Ειρηνοδικείο Καστοριάς ...: Ο ένας μετά τον άλλον δικαιώνονται… από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας δανειολήπτες τραπεζών που έχουν υπερχρεωθεί από δάνεια και πιστωτικές...
"Αποφάσεις - Ανάσα" από το Ειρηνοδικείο Καστοριάς για 3 υπερχρεωμένα νοικοκυριά (αναλυτικό ρεπορτάζ-συνέντευξη Αγνής Κανδύλη)‏
Ο ένας μετά τον άλλον δικαιώνονται… από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας δανειολήπτες τραπεζών που έχουν υπερχρεωθεί από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μόνον στη Καστοριά, έχουν εκδοθεί ήδη τρεις αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών. Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υψηλά χρέη, χαμηλά εισοδήματα και δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία, να «κερδίσουν» τις τράπεζες, σβήνοντας μάλιστα… έως και το 100% της οφειλής τους.


Ευνοϊκές οι αποφάσεις για κάποιους συμπολίτες μας

Μέχρι σήμερα, στο Ειρηνοδικείο της πόλης μας, έχουν υποβληθεί 76 αιτήσεις, ενώ ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών έχει καταφέρει να ρυθμίσει με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη του, όπως ανέφερε η γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου και υπεύθυνη του προγράμματος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , κ. Αγνή Κανδύλη.

«Το ειρηνοδικείο Καστοριάς εξέδωσε ήδη τις πρώτες τρεις αποφάσεις για κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Όμως η μεγαλύτερη για έμενα νίκη είναι ένα γεγονός που αφορά τους ιδιώτες που εργάζονταν κατά καιρούς στη γούνα, δηλαδή επεξεργάζονταν φασόν στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ. Η πρώτη απόφαση κερδήθηκε και δεν θεωρούνται έμποροι και φυσικά μπορούν να κάνουν αίτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά », δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος.

Όσον αφορά τώρα στις τρεις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ειρηνοδικείο Καστοριάς, όπως δήλωσε η κ. Κανδύλη, περιλαμβάνουν, την περίοδο χάριτος που δόθηκε ως προς την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου ενώ κερδήθηκαν και οι δόσεις τις οποίες πρότεινε ο αιτών με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής. Επίσης, έγιναν δεκτές και αιτήσεις ανθρώπων που δούλευαν με φασόν στα σπίτια του και ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πλέον δεν θεωρούνται έμποροι και μάλιστα η μια περίπτωση, πήρε πίσω και κάποια χρήματα που αναλογούσαν από δόσεις.

Τέλος η κ. Κανδύλη δεν παρέλειψε να παροτρύνει τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής δανείων, καρτών και ότι άλλο συνεπάγεται με οφειλές τους στις τράπεζες, να επισκεφτούν έναν από τους 97 δικηγόρους και να μπουν στην διαδικασία ρύθμισης.
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση θεωρούν σανίδα σωτηρίας την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ζητώντας μείωση της αποπληρωμής των οφειλών τους ή και διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών όταν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκτοξευτεί στα ύψη λόγω των νέων οικονομικών μέτρων, της δραματικής περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και της αυξανόμενης ανεργίας που έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες στον «βραχνά» της υπερχρέωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών κ.λπ.