12 Φεβ 2013

Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ανάπηρων πολιτών

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Βρούτσης: Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ανάπηρων πολιτών

Τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των αναπήρων πολιτών με τις επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις μη αναστρέψιμων παθήσεων που αντιμετωπίζουν... στο πλαίσιο των εξετάσεων από υγειονομικές επιτροπές, δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, έργο της οποίας είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός των παθήσεων για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας επ’ αόριστον. Το έργο της Επιτροπής χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η λειτουργία της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής κλείνει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας για πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας, που ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπηρίες μη αναστρέψιμες.»

Στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι καθηγητές ιατροί Χριστόδουλος Στεφανάδης και Ελευθέριος Σταμπούλης, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Θάλεια Σπυροπούλου,Κωνσταντίνος Βλάχος και Ιωάννης Ζαχαρός, ο ιατρός εργασίας Γεώργιος Κουρουκλής καθώς και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ) Χρήστος Νάστας.
moneypost.gr
ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

«Μαζεύει» η κυβέρνηση τη γκάφα Μέργου για τον κατώτατο μισθό

«Μαζεύει» η κυβέρνηση τη γκάφα Μέργου για τον κατώτατο μισθό
Σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο ο οποίος άφησε άφωνο το ακροατήριο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών όταν είπε: «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε: «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Μέργος παρουσιάζοντας διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομίας μετά την μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.
Αμέσως μετά τη διαφάνεια που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».
Λίγες ώρες αργότερα, κι αφού προκλήθηκε σάλος και η κυβέρνηση «άδειασε» τον γενικό γραμματέα, ο κ. Μέργος έκανε όπισθεν ολοταχώς. Σε δήλωσή του αναφέρει:
«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.
Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».
Ωστόσο, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να «αδειάσει» τον γενικό γραμματέα τόσο ο προϊστάμενός του υπουργός, Γ. Στουρνάρας, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ν. Βρούτσης.
Για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σε δήλωσή του στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να «πειράξει» τον κατώτατο μισθό, προσθέτοντας ότι πρόθεσή της είναι να τον αυξήσει κι όχι να τον μειώσει.