14 Φεβ 2013

«Άνοιξε» το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας – Προτεραιότητα σε γυναίκες με αναπηρία ή συζύγους/μητέρες ΑμεΑ

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και περιλαμβάνει δύο υποδράσεις:
• Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 18-35 ετών.
• Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 36-64 ετών.
Δικαιούχοι της δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών, άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία που προσδιορίζονται ως εξής:
• έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
• έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
• έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία,
• δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ή
• απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κ.λπ.
• αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Εξαιρούνται απολυμένες γυναίκες, των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς και απολυμένες, των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α’Α βαθμού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
Προτεραιότητα δίνεται επίσης σε υποψήφιες που εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
• Γυναίκες για τις οποίες προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει κατ’Α έτος το όριο φτώχειας.
• Γυναίκες γονείς πολύτεκνων/τρίτεκνων οικογενειών.
• Γυναίκες με ειδικές ανάγκες ή δικαιούχοι που έχουν σύζυγο/τέκνο /που ανήκουν στην ομάδα των ΑμΕΑ.
• Γυναίκες – μέλη οικογενειών με άνεργο – απολυμένο τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της οικογένειας (σύζυγος/ γονέας /τέκνο μέχρι 24 ετών σε σχέση κοινής διαβίωσης) και με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το οικογενειακό όριο φτώχειας ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών.
• Μακροχρόνια άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες πάνω από 12 μήνες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
• Μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας (ανύπαντρες/διαζευγμένες/σε διάσταση/χήρες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο ανήλικο τέκνο, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων μητέρων).
• Γυναίκες θύματα trafficking ή οικογενειακής βίας.
• Γυναίκες ωφελούμενες από Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤοπΕΚΟ) και Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ).
Επιλέξιμα είναι τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από τους δικαιούχους της δράσης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από την 1/9/2012 και με τη μορφή:
• νέων ατομικών επιχειρήσεων,
• νέων ατομικών επιχειρήσεων κατ΄ οίκον,
• νέων προσωπικών εταιριών (ΟΕ και ΕΕ στην οποία οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως το ομόρρυθμο μέλος της) ή κεφαλαιουχικών εταιριών (αποκλειστικά ΕΠΕ), στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι δικαιούχοι ως εταίροι σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις που συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων αστικών συνεταιρισμών, στους οποίους οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως μέλη σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις που συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, στις οποίες οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως μέλη σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις που συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά).

Ξαναπαίρνουν αναπηρική σύνταξη 60.000 δικαιού

Επαναχορηγούνται 60.000 αναπηρικές συντάξεις που είχαν διακοπεί μέχρις ότου να εξεταστούν οι δικαιούχοι τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας με αυτό που τους είχε χορηγηθεί η αρχική σύνταξη για τα 3 πρώτα έτη.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης ΒρούτσηςΣχετική διάταξη προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, καθώς η λίστα αναμονής για την εξέταση των αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ υπερβαίνει πλέον τους 7 μήνες, και μέσαστο διάστημα αυτό οι ανάπηροι καλούνται να ζήσουν και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, όπως και τυχόν θεραπείες, χωρίς να έχουν σύνταξη! Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, δεν πρόλαβαν καν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ γιατί απεβίωσαν!

Μέσα σε 6 μήνες

Με τη διάταξη που προωθεί ο Γ. Βρούτσης δίνεται οριστική λύση στο ανθρωπιστικό σκέλος του προβλήματος, χωρίς να αλλάζει η υποχρέωση των συνταξιούχων αναπηρίας να ξαναπεράσουν από επιτροπές. Οι συντάξεις επαναχορηγούνται με ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου του 2013.
Η διάταξη προβλέπει ότι όσοι είναι σε λίστα αναμονής για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ χωρίς δική τους ευθύνη ξαναπαίρνουν τη σύνταξή τους για 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι είχαν αρχικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
Μέσα σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών θα έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ και αν κριθούν ανάπηροι με το ίδιο ποσοστό που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, τότε η σύνταξή τους θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Αν όμως οι επιτροπές των ΚΕΠΑ γνωματεύσουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας ή βγάλουν απορριπτική απόφαση, τότε οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη σύνταξη που πήραν για 6 μήνες μέχρι να εξεταστούν.
Στην περίπτωση που επανακριθούν με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, και η νέα σύνταξή τους είναι μικρότερη, τότε η επιστροφή του επιπλέον ποσού σύνταξης που πήραν σε αυτούς τους έξι μήνες θα γίνει συμψηφιστικά με παρακράτηση του 20% από τη μηνιαία σύνταξη και τα αναπηρικά επιδόματα.
Αν απορριφθούν ως ανάπηροι, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό, δηλαδή συντάξεις 6 μηνών. Και αν δεν υπάρχουν εισοδήματα, τότε το ποσό των συντάξεων για αυτούς τους έξι μήνες θα βεβαιώνεται στην Εφορία και θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Τί προβλέπεται

Η διάταξη –την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»– αναφέρει τα εξής:
«Στις περιπτώσεις επανεξέτασης συνταξιοδοτικών αποφάσεων λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ για ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για 6 μήνες με το ίδιο ποσό που έπαιρναν πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν κριθεί από την υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67%.
Εάν μετά τη γνωμάτευση κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν το ίδιο ποσοστό ή μικρότερο από αυτό με το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν, οι αχρεωστήτως παροχές αναζητούνται άτοκα διά συμψηφισμού με μηνιαία κράτηση 20% από τυχόν χορηγούμενες παροχές.
Εάν δεν χορηγούνται, αναζητούνται με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ. Η ισχύς της διάταξης λήγει στις 31/10/2013.»

Χωρίς άδεια οι μικρές παρεμβάσεις στα σπίτια για πρόσβαση ΑμεΑ

Απόφαση για το έντυπο το οποίο υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση υπέγραψε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής και ενημερώνονται ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με το ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», άρθρο 4 «Αδειες Δόμησης», παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Απλή έγγραφη ενημέρωση


Για τις εργασίες αυτές, όπως περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο, απαιτείται απλά μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, προ 48 ωρών, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
Καθίσταται σαφές ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή για την περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, Αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ή ελέγχεται για οποιοδήποτε λόγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), καθώς και η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφόσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτηρίου (όψεις, φέρον οργανισμός, κλπ).

Οι αλλαγές και οι συντηρήσεις στα κτήρια

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.4067/2012), δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για εργασίες όπως: μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτηρίου ή τις όψεις του, κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων (χωρίς χρήση ικριωμάτων), αλλαγή ή επισκευή δαπέδων, συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτηρίων, αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα, συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων κ.ά.


Παράταση σύνταξης & επιδόματος αναπηρίας σε όσους περιμένουν να επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ


«Ανάσα» σε περισσότερους από 50 χιλιάδες συνταξιούχους με αναπηρία αναμένεται να δώσει διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης ΒρούτσηςΜε τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Το περιεχόμενο της ρύθμισης, είχε αναπτύξει τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Όπως προκύπτει από αντίστοιχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εξακολουθεί να χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους. Θα χορηγείται ακόμη για ένα εξάμηνο, δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.
Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.
Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης.
Δίνεται, τέλος, το δικαίωμα στους γιατρούς του Ειδικού Σώματος να αποφαίνονται για την επ’ αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ.

12 Φεβ 2013

Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ανάπηρων πολιτών

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Βρούτσης: Τερματίζεται η ταλαιπωρία των ανάπηρων πολιτών

Τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των αναπήρων πολιτών με τις επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις μη αναστρέψιμων παθήσεων που αντιμετωπίζουν... στο πλαίσιο των εξετάσεων από υγειονομικές επιτροπές, δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, έργο της οποίας είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός των παθήσεων για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας επ’ αόριστον. Το έργο της Επιτροπής χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η λειτουργία της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής κλείνει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας για πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας, που ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπηρίες μη αναστρέψιμες.»

Στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι καθηγητές ιατροί Χριστόδουλος Στεφανάδης και Ελευθέριος Σταμπούλης, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Θάλεια Σπυροπούλου,Κωνσταντίνος Βλάχος και Ιωάννης Ζαχαρός, ο ιατρός εργασίας Γεώργιος Κουρουκλής καθώς και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ) Χρήστος Νάστας.
moneypost.gr
ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

«Μαζεύει» η κυβέρνηση τη γκάφα Μέργου για τον κατώτατο μισθό

«Μαζεύει» η κυβέρνηση τη γκάφα Μέργου για τον κατώτατο μισθό
Σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο ο οποίος άφησε άφωνο το ακροατήριο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών όταν είπε: «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε: «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Μέργος παρουσιάζοντας διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομίας μετά την μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.
Αμέσως μετά τη διαφάνεια που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».
Λίγες ώρες αργότερα, κι αφού προκλήθηκε σάλος και η κυβέρνηση «άδειασε» τον γενικό γραμματέα, ο κ. Μέργος έκανε όπισθεν ολοταχώς. Σε δήλωσή του αναφέρει:
«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.
Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».
Ωστόσο, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να «αδειάσει» τον γενικό γραμματέα τόσο ο προϊστάμενός του υπουργός, Γ. Στουρνάρας, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ν. Βρούτσης.
Για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σε δήλωσή του στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να «πειράξει» τον κατώτατο μισθό, προσθέτοντας ότι πρόθεσή της είναι να τον αυξήσει κι όχι να τον μειώσει.