26 Μαΐ 2011

Μόνο το 9% των δημόσιων κτιρίων είναι προσβάσιμο σε ΑμΕΑ!
Κ. Αμοιρίδης: «Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ιδιωτικά κτίρια και η αγορά»
Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, κατέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Φυσικά δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό, αφού ακόμα και από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί γενικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκύπτει ότι τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως προσβάσιμα μόνο σε ποσοστό 9%, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό κτιρίων 40% που είναι μερικώς προσβάσιμα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετικές επιθεωρήσεις και συνακόλουθες εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στον νομό Λάρισας τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 48%. Αναφορικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε ότι στο Ναύπλιο τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 21% επί του συνόλου, Καλαμάτα σε ποσοστό 34%, στην Τρίπολη σε ποσοστό 40% και στην Σπάρτη είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 42%. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει εγχειρίδιο με τίτλο «Μεθοδολογία ελέγχου προσβασιμότητας δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών», το οποίο καταρτίσθηκε από διϋπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ΑμΕΑ. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει ερωτηματολόγια, με βάση τα οποία θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι προσβασιμότητας σε υπηρεσίες του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι Ο.Τ.Α. που εδρεύουν σε πρωτεύουσες νομών έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας, η οποία θα συνδέει -με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής- τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες, εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβάνονται και οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες». Πάντως το υπουργείο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού του νέου Προγράμματος Προσβασιμότητας, η έκταση εφαρμογής του οποίου περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση όλης της επικράτειας, δηλαδή όλους τους δήμους και όλες τις Περιφέρειες.

«Δεν είναι μόνο η είσοδος ή το ασανσέρ που χαρακτηρίζουν προσβάσιμο ένα κτίριο»

Σε συνάντηση της προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης Ελένης Αλατά με τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, η πρώτη υπογράμμισε την ανάγκη της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ σε δημόσια κτίρια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι ένα ζήτημα που μας καίει πάρα πολύ. Ζητούμε κατανόηση απ’ όλες τις υπηρεσίες, θέλουμε ελεύθερους δρόμους, ανοιχτές τις κίτρινες λωρίδες, να υπάρχει το δικαίωμα κάθε τυφλού και κάθε ΑμΕΑ σ’ αυτή την πόλη».

Αντίστοιχες είναι οι απόψεις και του προέδρου των ΑμΕΑ της Ξάνθης Κώστα Αμοιρίδη, που μάλιστα λέγοντας «τόσο πολύ!...» σαρκάζει για το ανωτέρω καταγραφέν 9% των προσβάσιμων κτιρίων… Ο κ. Αμοιρίδης δηλώνει ότι «το κτίριο της πρώην νομαρχίας είναι από τα πλέον προσβάσιμα της Ξάνθης, καθώς έχει ασανσέρ, δύο τουαλέτες για ΑμΕΑ και μπορείς να πας όπου θέλεις. Μαζί με το νέο Ι.Κ.Α. είναι τα μοναδικά κτίρια που είναι απολύτως προοσβάσιμα και που έχουν χώρους υγιεινής προσβάσιμους σε ΑμΕΑ». Και εξηγεί: «Με τη λέξη αυτή δεν εννοούμε μόνο τις ράμπες για να μπεις μέσα, αλλά ακόμη και τη δυνατότητα να συνεννοηθεί ένας κωφάλαλος! Αν αυτός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, η υπηρεσία δεν μπορεί να λέγεται προσβάσιμη. Αν κάποιος δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα, ο χώρος δεν μπορεί να λέγεται προσβάσιμος. Δεν είναι μόνο η είσοδος ή το ασανσέρ, είναι και οι χώροι υγιεινής, οι λωρίδες κίνησης τυφλών και πολλά άλλα πράγματα. Τα νέα κτίρια είναι κατά τριάντα ή πενήντα τοις εκατό προσβάσιμα, αλλά όχι πλήρως…».

«Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού…»

Όσο για την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων στην Ξάνθη με το… απροσπέλαστο δημαρχείο, ο κ. Αμοιρίδης λέει ότι «δεν είναι πολύ ικανοποιητική, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τα ΑμΕΑ». Και… θυμίζει: «Στο σχέδιο ενοποίησης των πλατειών υπάρχει πρόβλεψη και για τουαλέτα ΑμΕΑ, κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη… Και δεν ξέρουμε γιατί καθυστερεί τόσο πολύ».
Ο συνομιλητής μας σημειώνει ότι «το πρόβλημα διογκώνεται και από την οικονομική κρίση» και στρέφεται προς μια πληρέστερη αποτύπωση της δύσκολης καθημερινότητας των ΑμΕΑ στην Ξάνθη: «Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ιδιωτικά κτίρια και η αγορά. Εκεί δεν μπορείς να κινηθείς καθόλου και μιλάμε για τα απροσπέλαστα μαγαζιά της αγοράς της Ξάνθης, όπου δεν μπορεί κάποιος με κινητικό πρόβλημα να μπει και να ψωνίσει σαν άνθρωπος... Ή για τα caf, τις ταβέρνες και τους χώρους ψυχαγωγίας, όπου μόνο το καλοκαίρι με τα τραπεζάκια έξω μπορείς να καθίσεις. Δεν υπάρχουν λύσεις και τα καταστήματα που μπορεί να επισκεφτεί ένα άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Οι σύλλογοι των ΑμΕΑ αναζητούν λύσεις και πιέζουν ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, ενώ συχνά καταθέτουν και προτάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση: «Φυσικά πιέζουμε, τα λέμε διαρκώς και στα Μ.Μ.Ε. ενώ στείλαμε και έγγραφο στον δήμο σε συνεργασία με το επιμελητήριο, ώστε να λάβει μέριμνα και για ιδιωτικά καταστήματα και κτίρια» λέει ο Κώστας Αμοιρίδης. «Θα μπορούσαν ακόμη και να δοθούν κάποια κίνητρα στους επαγγελματίες για να καταστήσουν προσβάσιμα τα μαγαζιά τους. Βέβαια, σ’ αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά νοοτροπίας. Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρίες και οι επαγγελματίες να θέλουν και τέτοια άτομα στα μαγαζιά τους. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πάει σ’ ένα μαγαζί που νιώθει ανεπιθύμητος…» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: