10 Δεκ 2011

Πακέτο έξι μέτρων για την ενίσχυση, ανέργων, πολύτεκνων και ΑΜΕΑ

Πακέτο έξι μέτρων για την ενίσχυση, ανέργων, πολύτεκνων και ΑΜΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 08/12/2011

Πακέτο έξι μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με αιχμή του δόρατος την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες περιλαμβάνει:

- Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο τουλάχιστον.

- Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.

- Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «κανένας πραγματικά ανάπηρος και πολύ περισσότερο, κανένας βαριά ανάπηρος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματα του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις ημέρες αυτές».

- Με την ενίσχυση και διεύρυνση όλων των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους».

- Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα «μπλοκάκια» που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε μετά από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 36 προγράμματα στα οποία θα προστεθούν άλλα 27 με κύρια αυτά της Κοινωφελούς Εργασίας για 57.000 ωφελούμενους, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για 30.000 και το νέο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με το σύστημα voucher που ξεκινάει αυτό το μήνα με 20.000, σε πρώτη φάση ανέργους».

Το σύνολο των νέων προγραμμάτων για τους επόμενους 4 μήνες είναι για 290.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: