20 Νοε 2012

Πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για τον ιό της Λύσσας, στην Π Ε Kαστοριάς                
      
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ       
   
       Τρίτη  20-11-2012 
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    
«Πραγματοποιήθηκε  η Ενημερωτική Ημερίδα για το ιό της Λύσσας, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς»
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και πρόληψης  εξάπλωσης του ιού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, ημερίδα για τον ιό της λύσσας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Σαββόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως «η Εμφάνιση δεύτερου κρούσματος μέσα σε λίγες μέρες στη Δυτική Μακεδονία, θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να γίνει αφορμή, χωρίς να υπάρχει πανικός, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και  να συμμορφωθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τήρηση των οδηγιών που προβλέπει  η Κοινή Υπουργική Απόφαση». Συνέχισε ανακοινώνοντας  πως «Ως Περιφερειακή Ενότητα αύριο θα  προμηθευτούμε 500 εμβόλια και 500 φωσφορούχα λουριά, όπου κτηνίατροι της υπηρεσίας θα προβούν σε εμβολιασμούς όλων των ποιμενικών σκύλων στην πληγείσα περιοχή».

«Σε περιοχές όπου ενδημεί η λύσσα είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρότατα υγειονομικά και διοικητικά μέτρα για την διερεύνηση και καταπολέμηση της νόσου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας κ. Ζώης Γακίδης, ο οποίος κατά την εισήγησή του έκανε ιστορική αναδρομή στην εμφάνιση κρουσμάτων παγκοσμίως αλλά και στον Ελλαδικό χώρο, με τα δυο τελευταία να σημειώνονται στο Παλαιόκαστρο Βοϊου Κοζάνης (19/10/2012) και στην Ιεροπηγή Καστοριάς (10/11/12). Ση συνέχεια, αναφέρθηκε στον τρόπο μετάδοσης του ιού, στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα, στον τρόπο συλλογής δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο και στα μέτρα που προβλέπει το Υπουργείο για το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, ενώ όπως δήλωσε «Η κόκκινη  αλεπού, που διαθέτουμε και στα δάση μας, λόγω του γρήγορου τρόπου πολλαπλασιασμού της, θεωρείται παγκοσμίως ως βασική δεξαμενή αποθήκευσης του ιού στη φύση» γι’ αυτό και το Πρόγραμμα για το 2013 προβλέπει τον εμβολιασμό και  των αλεπούδων με δολώματα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, επίσης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι των Δήμων, εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και εκπρόσωπος του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και  ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, όπου παρείχαν διευκρινήσεις στους παρευρισκομένους.

 Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, ήδη από χθες, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με  διεύθυνση κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, όσον αφορά το περιστατικό στην περιοχή της Καστοριάς, σύμφωνα με την οποία  ορίζεται η απόσταση των 50 χιλιομέτρων ως  ακτίνα της περιοχής γύρω από την εστία του κρούσματος λύσσας και επιβάλλεται:

•    Αυστηρός περιορισμός και επιτήρηση της εκτροφής του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη, του θετικού στη λύσσα ποιμενικού σκύλου. Τα αιγοπρόβατα της εκτροφής θα βόσκουν και θα ποτίζονται σε συγκεκριμένο βοσκότοπο, όπως αυτός θα οριστεί και παραχωρηθεί σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Καστοριάς.

•    Την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση, σε εμφανή σημεία στις οδούς εισόδου στην περιοχή.

•    Την απαγόρευση της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, στην περιοχή που εντοπίστηκε η εστία της λύσσας.
-   Τα παραγωγικά ζώα θα μπορούν κατά παρέκκλιση να μετακινηθούν μετά από κλινική εξέταση από κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Κέντρου Καστοριάς  και χορήγηση βεβαίωσης ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα λύσσας και ότι δεν υπάρχει ιστορικό επαφής με ζώα λυσσύποπτα ή θετικά στη λύσσα. Η παραπάνω βεβαίωση θα κοινοποιείται και στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής προορισμού.
-    Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή, θα μπορούν να μετακινούνται στο σφαγείο μετά από κλινική εξέταση των ζώων αυτών στην εκτροφή από κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Κέντρου Καστοριάς και χορήγηση βεβαίωσης ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα λύσσας και ότι δεν υπάρχει ιστορικό επαφής με ζώα λυσσύποπτα ή θετικά στη λύσσα. Η παραπάνω βεβαίωση θα παραδίδεται στον υπεύθυνο του σφαγείου.

•    Την θανάτωση των ευπαθών ζώων, τα οποία δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις ζώου θετικού στη λύσσα. Οι ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων οι οποίοι υποχρεώνονται να θανατώσουν και να καταστρέψουν τα ζώα τους λόγω μόλυνσης αυτών με λύσσα, θα αποζημιώνονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση των οικονομικών ενισχύσεων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου.

•    Την απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου του θετικού ζώου, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με το λυσσύποπτο ζώο.

•    Την ασφαλή διάθεση των νεκρών ή θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων, μετά την λήψη της κεφαλής.

•    Την απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

•    Την ενίσχυση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές και την ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης όπως ορίζεται από τον Δασικό Κώδικα.

•    Τον αντιλυσσικό εμβολιασμό και την επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων της περιοχής αρμοδιότητας των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων. Η επιβεβαίωση των εμβολιασμών μπορεί να γίνεται κατά τη διενέργεια επισήμων ελέγχων μέσα στα πλαίσια εφαρμογής άλλων Εθνικών Προγραμμάτων.

•    Την ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στις οικίες κτηνιατρικές αρχές  κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για τη λύσσα  κατά την άσκηση του έργου των.

•    Την ενημέρωση των υπευθύνων των Φιλοζωικών Σωματείων.

•    Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων.

•    Την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό (προμήθεια εμβολίων και ορρών) κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι όσοι εργάζονται κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, τοπικά κυνηγετικά όργανα, σπηλαιολόγοι) που ασχολούνται με άγρια ζώα.

•    Τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών (για την δημιουργία βιολογικού φραγμού).

•    Τον προληπτικό εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο οποίος γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4039/2012 και την λήψη μέτρων για την μείωση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ευθύνη των Δήμων.

•    Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.

•    Την αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων, όσο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό  των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων στις παραμεθόριες και βόρειες περιοχές της χώρας όπου ενδημεί η νόσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: