21 Αυγ 2011

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Τα... γυαλιά ακόμη και στους 30άρηδες φαίνεται πως βάζουν πολλοί 60άρηδες.

Εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνδρες μετά τα 60 παραμένουν ενεργοί σεξουαλικά. Ερευνες δείχνουν πια πως η ελπίδα δεν... πεθαίνει στους μεσήλικες, αφού είναι εξαιρετικά δραστήριοι και διατηρούν μια υγιή σεξουαλική ζωή χωρίς βίαιες και... απροσάρμοστες συμπεριφορές.

Μελέτη που πραγματοποίησαν το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας σε δείγμα 300 ανδρών (ηλικιακή ομάδα 60+) τους τελευταίους τρεις μήνες, αποδεικνύει πως 9 στους 10 άνδρες (ποσοστό 87%) αυτής της ηλικίας, ενδιαφέρονται για το σεξ και μάλιστα το 35% απευθύνθηκε και σε ειδικό όταν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα σχετικό με τη σεξουαλική λειτουργία.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 45% δραστηριοποιείται ερωτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα... βρέξει χιονίσει. Συγκεκριμένα το 2% των ανδρών άνω των 60 έχει πάνω από 3 φορές την εβδομάδα επαφές, το 6% 2-3 φορές, ενώ το 37% μία φορά την εβδομάδα.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που φαίνεται πως έχουν καμφθεί λίγο από το πέρασμα των χρόνων. Το 32% δηλώνει πως έχει ερωτική επαφή μία φορά στις 15 μέρες, το 10% μία φορά το μήνα ενώ υπάρχουν και οι... βαριεστημένοι (ποσοστό 7%) που συνευρίσκονται με τη σύντροφό τους μία φορά στους 2-3 μήνες.

Πάντως, η έντονη ερωτική δραστηριότητα των Ελλήνων δεν σκιάζεται ούτε από τα όποια σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν κατά καιρούς. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι στην έρευνα, τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας άνω των 60 ετών είναι: σε ποσοστό 60% η στυτική δυσλειτουργία, κατά 22% η πρόωρη εκσπερμάτιση, κατά 13% η νόσος Peyronie, και σε ποσοστό 5% άλλες διαταραχές εκσπερμάτισης.

Οσο για τα πιο συχνά νοσήματα που συνοδεύουν τις ηλικίες αυτές είναι: κατά 29% η υπέρταση, κατά 27% ο προστάτης, σε ποσοστό 22% ο διαβήτης , κατά 3% η ακράτεια και κατά 19% άλλα προβλήματα υγείας.

«Οι άνδρες μετά τα 60 μπορούν να έχουν μια υγιή και δραστήρια σεξουαλική ζωή» επισημαίνει η Ελεάνα Ελευθερίου, κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών και συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Παρ' όλα αυτά δεν λείπουν τα σεξουαλικά προβλήματα σε μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού τόσο σε όσους είναι άνω των 60 όσο και σε νεότερους. Αλλωστε, η στυτική δυσλειτουργία είναι πάρα πολύ συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις αποδίδεται από τους ειδικούς στο άγχος. Είναι ενδεικτικό ότι και λόγω της κρίσης στις ηλικίες κάτω των 40 ετών στυτική δυσλειτουργία εμφανίζει περίπου ένας στους 20 άντρες, από τα 40 έως τα 60 το ποσοστό αυξάνεται και την παρουσιάζει ένας στους δέκα, ενώ σε όσους είναι άνω των 60 ετών, το φαινόμενο αυξάνεται και εκδηλώνεται σε έναν στους πέντε άντρες. Στις περιπτώσεις των μεγαλύτερων ανδρών βέβαια φαίνεται πως συμβάλουν κυρίως παθολογικά αίτια. Πάντως, με βάση τις στατιστικές στη χώρα μας οι πάσχοντες κυμαίνονται από 400.000 έως 500.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: